Intervju povodom regionalne političke inicijative mladih za mir.







1.         Da li, vi koji ste potpisali ovo pismo, planirate neki sastanak? I da li ćete se sastati sa kolegama iz regiona, koji su takođe poslali ovo pismo?

Pismo mladih koje su podržale gotovo svi partijski podmladci, sjajna je osnova za dalju bliskiju saradnju mladih u politici. Zato sam siguran da ćemo nastaviti okupljanje. Ovo je regionalno važna poruka javnosti da se oko osnovnih demokratskih i građanskih načela i prava nećemo dijeliti. Demokratska kultura, dijalog i slobodno društvo, mladima su postulati koji su iznad ideoloških i partijskih razlika.

2.         Da li bi ušli u proces izrade zajedničke platforme za mlade?


Zajednička poruka i poziv na dijalog, solidarnost i međusobno razumijevanje jesu osnovni zajednički čionioci za sve demokratske snage. Samo na ovim principima moguće je izgraditi kvalitetnu platformu koja će  biti crnogorski dio regionalne slagalice. Balkanu će takavo zbližavanje i usaglašavnje među mladima donijeti relaksaciju, demistifikovati određene procese i omogućiti da krenemo dalje, naprijed.

3.         Na koji način će vasa ideja o udruživanju radi  rješavanja problema mladih doći do njih i pomoći im da riješe osnovne problem sa kojima se susrijeću?

U pismu navodimo da najveće žrtve nestabilnosti i stagnacije društva mogu biti mladi koji će naslijediti takvo društvo sa produbljenim problemima i bez mogućnosti brzog rješavanja istih. Zato mladi moraju biti dio procesa kreiranja politike i donošenja odluka, moramo odlučivati kakvo društvo gradimo jer ono takvo nama ostaje. Zapaljiva retorika i oživljavanje nacionalizma i sukoba nanosi tešku štetu novim generacijama i produžava agoniju 1990-ih. Mladi hoće novo, slobodnije, srećnije i bogatije društvo.

4.         Da li ste o ovoj ideji razgovarali sa vrhom partije i kakve su reakcije? Imaju li lideri partija dovoljno sluha za probleme mladih, u Crnoj Gori i regionu?

Liberalna partija uvijek je na strani razuma, dijaloga, mira i održivog razvija. Vizija mladih i regionalne saradnje uvijek je nailazila na podršku lidera i vrha partije. Kroz svoj dosadašnji rad, Mladi liberali uvijek su dobijali podršku za ideje koje su sadržane u pismu.

5.         Šta, prema Vašem mišljenju, može da proizvede ovakva inicijativa?

Inicijativa je, u vremenu narastajućeg populizma i nacionalizma u Evropi i regionu, sjajno svjedočanstvo da mladi ne žele takvu, neizvjesnu, budućnost. Ovo je pitanje koje je okupilo sve političke opcije, a partije jesu neko ko prenosi interese građana u dalje rprocese donošenja odluka. Zato je ključno da što više mladih uključimo u takav rad i suštinski utičemo na donošenje odluka.

6.         Šta je sa idejom formiranja Regionalne kancelarije za mlade?

Kancelarija za mlade je sjajna ideja koja jeste u duhu našeg zajedničkog pisma i poziva na dijalog, mir i toleranciju. Na ovaj način, mladi političkih partija, pokušavaju direktno približiti taj duh mladima u svojim državama. Vrlo je važno da mladi u svakoj zemlji, svakom gradu i svakoj organizaciji osjete prisustvo ovoga duha i znaju da ideja živi.



Ammar Borančić,

Predsjednik Mladih Liberala Crne Gore

Коментари

Популарни постови са овог блога

"Osmansko poslanstvo i muslimani Crne Gore 1879-1912." izlaganje sa promocije knjige Matice crnogorske

Globalisti i suverenisti: Sukob progresivnog i konzervativnog

Jevrem Brković- In Memoriam: Neka dođu po moju glavu, čekam ih u sred CG ili kako se čuva dostojanstvo u mračnim vremenima