Analiza: Očekivanja od 2017. godine

Za portal KODEX.me
Predsjednik Mladih LPCG, Ammar Borančić


Godina pred nama, jasno je, biće godina velikih izazova koji će sudbinski opredijeliti budućnost Crne Gore i njenih građana, ali i dalju perspektivu Evrope i, čini se, čovječanstva.  Spremnost da se suočimo sa rađanjem novog svijeta i mjera naše hrabrosti i racionalnog promišljanja o sopstvenoj budućnosti biće ključni faktori koji će trasirati dalj put. Svjetski poredak koji počiva na slobodnom pojedincu i slobodnom društvu nalazi se pred snažnim izazovima populizma, manipulacija i nacionalističkog bezumlja u svim regionima pa i u Crnoj Gori.
Koliko glasno budemo spremni da, zajednički, ukažemo na to, tolika će i biti  moć progresivnih i liberano-demokratskih snaga i slobodnih građana u politički turbulentim procesima. Crna Gora u velikim procesima koji su pred nama, biće siguran dio globalne mreže bezbijednosti Sjevernoatlanske alijanse, što je ohrabrujuća činjenica za malu naciju na politički nestabilnom prostoru.
Od posebnog je značaja da se ovaj progres i jasna opredijljenost iz političke sfere pomjere i u ekonomsku i socijalnu ravan i direktnije utiču na standard i kvalitet života građana i građanki. Mjere budžetske konsolidacije dobar su znak kuda se može kretati dalja ekonomska politika. Važno je očuvati nisku stopu poreza i što više umanjiti namete građanima uz smanjenje javne potrošnje. Nastojaćemo da vršimo pritisak na novu Vladu u tom smjeru u najboljem interesu građana. Neophodno je i smanjiti pritisak birokratije na građane, pojednostaviti procedure i maksimalno olakšati građanima poslovanje i mogućnost privređivanja. Sloboda se mora sojetiti i na tržištu a ne samo u političkom napretku. Novac koji će se debirokratizacijom uštedjeti moguće je usmjeriti na socijalno najugroženije. Vjerujem da ne postoji efikasniji način odo ovoga da Crna Gora kao mala država sa nevelikim potencijalima, naročito kadrovskim, ostvari jači ekonomski napredak.
Država slobodne ekonomije koja ne uzima građnima već ima daje jednake šanse da valorizuju svoja znanja i vještine na tržišu te na taj način uvećaju sopstveno ali i društveno bogatstvo, može uvijek računati na trijumf slobodarske politike i jasne evropske opredijeljenosti. Dakle, važan zadak biće da se u procese integracija i progresa uključe građani i direktno njihovi interesi.
Ne sumnjam da će ovakva ideja trijumfovati, kako u Evropi tako i u našoj državi. Naša velika liberalan porodica koja vodi nekoliko evropskih država biće garant napretka. Evropa i Crna Gora u njoj, uvijek su u ključnim trenucima znali da prepoznaju najbolje interese demokratičnosti i slobode građana.
Više građanske hrabrosti, stručne pameti i ljudskog razuma ključni su za godinu pred nama.
Predsjednik Mladih Liberala, Ammar Borančić

Коментари

Популарни постови са овог блога

"Osmansko poslanstvo i muslimani Crne Gore 1879-1912." izlaganje sa promocije knjige Matice crnogorske

Jevrem Brković- In Memoriam: Neka dođu po moju glavu, čekam ih u sred CG ili kako se čuva dostojanstvo u mračnim vremenima

SVE JE ISTO SAMO POGLAVLJA NEMA?