13. jul: Crnogorci zaslužuju moderno i slobodno društvo



Istorijska vertikala crnogorske državnosti, koja seže sve do Barske bitke 1042. godine, doživjela i svoj međunarodno-pravni trijumf na današnji dan 1878. godine na Beerlinskom kongresu. Sticajem okolnosti, 13. jula 1941. godine u fašizmom porobljenoj Evropi, crnogorski narod podigao se na prvi i tada najmasovniji ustanak protiv fašističkih i nacističkih okupatora  te na taj način vaskrsao onaj stari duh slobodne države Crne Gore koji je decenijama potiran i prikrivan. Ono što sa današnje distance sigurno možemo zaključiti jeste da je 13. jul 1941. koji je još jednom potvrdio crnogorsko postojanje i opredijeljenost Crne Gore ka demokratiji i slobodi, definitivno bio kamen temeljac za ono što se dogodilo 21. maja 2006. godine.

Ipak, deceniju nakon ponovnog uspostavljanja ovog datuma kao jednog od najznačajnijih za našu državu, pitanje je koliko se suštinski doprinijelo i uspostavljanju onih vrijednosti koje on znači, slobodnog pojedinca, građanske hrabrosti, minimalne socijane države, riješenih nacionalnih i vjerskih odnosa te osjećaja pravednosti pred zakonom i drugim građanima.
Ono što ohrabruje u svemu jeste jasna opredijeljenost zvanične Crne Gore za crnogorskim interesima, što nije uvijek bio slučaj u ranijem vremenu, odnosno za članstvo Crne Gore u porodice najvećih naroda i demokratija Evrope i svijeta, NATO i EU savez. Dodatno to je i opredijeljenje Crne Gore kao građanske države i države koja nastoji biti faktor regionalne stabilnosti i dijaloga između različitih strana, što je od posebnog značaja za balkanski region.
Međutim, u ekonomski i bezbjedonosno nestabilnoj situaciji koja najčešće dominira u svijetu posljednjih godina, uz dodatno otežavajuće unutrašnje okolnosti nedovršene tranzicije komunističkog i kolektivističkog društva i privrednog sistema, Crna Gora jeste pred ozbiljnim izazovima. Ovo opravdano izaziva snažnije nezadovoljstvo i nelagodnost kod jednog broja građana Crne Gore koji smatraju da se u proteklih 10 godina moglo uraditi i više u smislu društvenog i ekonomskog napretka. Zato i jeste od značaja da svi zajedno, ozbiljno, shvatimo obavezu što bliskije saradnje koja će prevazići bilo kakvo politikanstvo kada su u pitanju prioritetni ciljevi snažnijeg tempa progresa Crne Gore. Nijesam siguran da posljednja usitnjavanja crnogorske političke scene jesu nešto što doprinosi takvom procesu, no nadam se svakako da će se u susret narednim izborima takva situacija iskristalisati u cilju kvalitetnije akumulacije političkih ideja i kvalitetnih političkih rješenja. Liberalna partija Crne Gore u tom smislu, čini se, zauzima jasnu poziciju modern, progresivne i jedine liberalne političke snage u državi koja će nastojati da objedini sve one društvene slojeve i pojedince koji se rukovode idejom lične slobode i slobodnog društva ali i tržišta kao rješenjem za brži napredak crnogorskog društva.
Shvatajući značaj obaveze koja nam je ostavljena u nasljeđe baštinom 13. jula 1878. i 13. jula 1941. godine, znam da Crnogorci zasluuju modern i slobodno društvo. Štaviše, to je naša obaveza prema ovim svijetlim datumima, koju izgleda svi ne shvataju na pravi način.
Ammar Borančić,
Mladi Liberali Crne Gore


kodex.me

Коментари

Популарни постови са овог блога

"Osmansko poslanstvo i muslimani Crne Gore 1879-1912." izlaganje sa promocije knjige Matice crnogorske

Globalisti i suverenisti: Sukob progresivnog i konzervativnog

Jevrem Brković- In Memoriam: Neka dođu po moju glavu, čekam ih u sred CG ili kako se čuva dostojanstvo u mračnim vremenima