Đe je Crna Gora 9 godina nakon obnavljana nezavisnosti?



Crna Gora uoči samog jubileja, 10. godišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore, gotovo da je zaboravila ona osnovna načela i ideale koje smo ugradili u temelje novog društva u noći 21. maja 2006. godine. Liberali sa posebnom pažnjom analiziraju učinke i poziciju Crne Gore ali i našeg društva do današnjeg dana. Liberalna ideja slobodne Crne Gore koju smo proklamovali prije gotovo tri decenije jeste doživjelatrijumflnu pobjedu, pitanje je na koji je način i koliko kvalitetno usmjerava energija koja je proizašla iz te pobjede. Čini se da je u najvećoj mjeri ona ostala neiskorištena.
Takvo stanje koje može biti odraz nespremnosti ili zamora političkih elita da se suočavaju sa sve većim izazovima koji neminovno dolaze sa suverenošću za koju smo se zajedno opredijelili  ali i odraz nespremnosti društva, naviklog na konformizam komunističkog sistema, da promišljeno donosi odluke o sopstvenoj budućnosti i odgovorno snosi polsjedice za takve odluke. 
U tom smislu crnogorsko društvo još uvijek nije smoglo snage da se suoči sa posebno važnim procesima lustracije te demistifikacije bliže i dalje prošlosti, osnaživanja institucija na principima profesionalnog i stručnog znanja, promjene političkih elita na izborima, iznalaženjem zajednilkih rješenja u smislu nacionalnih i ideoloških nasljeđa koja i danas jesu opasan teret a posebno u vremenu snažnih ekonomskih depresija.
Ohrabruje međutim spremnost vladajuće većine da u takvim vremenima Crnu Goru jasnu opredijeli na svjetkoj i Evropskoj mapi. Ovoga puta, konačno, kao članicu EU i NATO saveza uz tijesnu saradnju sa zapadnim i razvijenim demokratijama čijim vrijednostima slobodnog pojedinca i slobodne ekonomije, svi treba da težimo. Bilo bi vrlo opasno i nepametno ostajati u bilo kakvom međuprostoru ili bilo kojoj neodlučnosti. Ovo kažem i smislu međunarodne ali i unutrašnje politike Crne Gore.
Vjerujem da će devet godina u kojima samo sami donosili odluke o svojoj i budućnosti generacija koje dolaze, pomoći svim građanima da kvalitetno sagledaju sve naše potencijale, mogućnosti ali i prepreke na putu razvoja i progresa. Vjerujem da će im takvo sagledavanje stvari dodatno pomoći da opredijele svoja razmišljanja ka budućnosti Crne Gore kao mjesta za život koje će biti komotno i poželjno za svakoga od nas bez obzira na bilo kakve posebnosti.
Crnogorski liberali nastaviće, uz podršku građana i građanki, borbu za takav društveni sistem do ispunjenja svih onih temeljnih principa kojesmo prije gotovo tri decenije zapisali na Cetinju, osim suverene Crne Gore koja je okvir za našu sliku, mi u njoj želimo želimo slobodnog pojedinca, slobodno društvo, zaštićenu privatnu svojinu, slobodno tržište, slobodno obrazovanje i državu prosperitetnu za mlade ljude i otvorenu za njihove ideje.
Ammar Borančić, Mladi liberali Crne Gore

kodex.me

Коментари

Популарни постови са овог блога

"Osmansko poslanstvo i muslimani Crne Gore 1879-1912." izlaganje sa promocije knjige Matice crnogorske

Jevrem Brković- In Memoriam: Neka dođu po moju glavu, čekam ih u sred CG ili kako se čuva dostojanstvo u mračnim vremenima

SVE JE ISTO SAMO POGLAVLJA NEMA?