Slobodno društvo i pojedinac. (Kolumna ND "Vijesti")

Reakcija povodom teksta "O legalizaciji prostitucije", autorke Ljupke Kovacevic, Vijesti, 18. 02. 2013.

Osnovno nacelo liberalizma i demokratije jeste slobodan pojedinac u slobodnom društvu. To su nacela na kojima se temelji i Univerzalna deklaracija UN o ljudskim pravima i Evropska konvencija o ljudskim pravima kao i Ustav države Crne Gore i nacela na kojima je izgraðen modemi svijet, a to je i put kojim ide i Crna Gora. Taj put su u mnogome trasirali liberali. Liberali na cijoj zastavi je sijalo 12 evropskih zvjezdica od kojih je jedna bila Crna Gora i koji su docekali da svoju domovinu vide slobodnu i imaju mogucnost da kreiraju njen buduci državni i društveni put i razvitak.
Javnost je vjerovatno upoznata da je u tom cilju LPCG iznijela prijedlog o dekriminalizaciji "lakih" droga i legalizaciji prostitucije. Ne kao bilo cije prijedloge, vec kao originalno svoje, na koje se obavezala dogovorom sa evropskim liberalima i predizbornim obecanjima svojim biracima. O prijedlogu dekriminalizacije lakih droga ovih dana culi smo dosta toga, stoga cu se osvrnuti na legalizaciju prostitucije.
Prostituciju kao pojavu ljudski rod poznaje od najstarijih vremena. U raznim društvenim ureðenjima kroz istoriju prostitucija je bila prihvacena ili je odbacivana. No novo vrijeme donijelo je i nova shvatanja pa se sve više država založilo ka rješavanju tog pitanja i iznašli kao najbolji izbor legalizaciju prostitucije. Složili smo se da je prostitucija uvijek bila prisutna u svakom društvu i da nema nacina da se potpuno iskorijeni, pa u tom slucaju problem ne treba ingorisati kao tabu, vec ga demistifikovati i na najkvalitetniji nacin ublažiti njegove posljedice.
Na taj nacin dolazimo do cinjenica da se prostitucija u Crnoj Gori odvija aktivno na više tajnih lokacija, da akteri prostitucije vrlo lako mogu biti i akteri trgovine ljudima i ostalih kriminogenih aktivnosti, da su osobe koje pružaju seksualne usluge potpuno nezašticene i izložene teroru i agresivnom ponašanju klijenata, seksualne radnice cesto silovane i pretucene i nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, pristup servisima prevencije seksualno prenosivih infekcija su im
ograniceni (te    usluge pružaju samo nevladine organizacije), kao i da prostitucija koja nije pod kontrolom države donosi velike prihode osobama iz kriminalnog miljea.
Stavljanjem prostitucije pod kontrolu institucija države, kriminalne radnje koje u ovom trenutku prate tu djelatnost ce biti svedene na minimum, država ce ubirati prihode, dok ce seksualne radnice/i biti zašticene/i, a država ce imati potpunu kontrolu koju sada nema.
Pored odista znacajnog finansijskog aspekta, veoma važno pitanje koje bi, takoðe, bilo riješeno legalizacijom prostitucije jesu zdravstveno i penzijsko osiguranje osoba koje pružaju seksualne usluge. Sa jedne strane, osobe koje se bave seksualnim radom imale bi pristup zdravstvenim i preventivnim servisima kao i penzijsko osiguranje koje bi placale po osnovu djelatnosti kojom se bave, dok bi država ubirala sredstva i putem poreza (20%) na prihode od prostitucije.
Osobe koje pružaju seksualne usluge bi po zakonu bile obavezne i da obavljaju periodicne zdravstvene preglede, a od zdravstvenih ustanova dobij ali bi prezervative i ostala preventivna sredstva potrebna za bezbjedniji seks, kao i savjete u vezi sa smanjenjem rizika od seksualno prenosivih infekcija. Na taj nacin, bila bi ublažena i stavljena pod kontrolu pojava seksualno prenosivih infekcija onima koji pružaju i onima koji koriste seksualne usluge. Ovo bi rasteretilo i državni budžet jer je prevencija puno jeftinija od lijecenja.
Vjerujemo da bi legalizacijom prostitucije uspjeli regulisati više oblasti društvenog života, što opet utice pozitivno na društvo u cjelini i cini našu državu sigurnijim mjestom za život nas i naše ðece, a isto tako smo uvjereni da je svako drugo rješenje samo odbijanje sagledavanja stvarnost, stavljanje problema pod tepih i dugorocno štetno za napredak društva.
Liberali ce se zalagati za kreiranje radne grupe za izradu zakonskih rješenja koji ce tretirati ovu oblast, sacinjenu od strane predstavnika državnih institucija, nevladinih organizacija koje imaju aktivnu ulogu u radu sa seksualnim radnicama i radnicima i ekspertima prava koji se bave ovom problematikom kako bi se došlo do kvalitetnog i primjenjivog zakonskog rješenja.
Mi liberali nikada nijesmo bili neko ko je saginjao ili okretao glavu od problema, a pozivamo i ostale graðane i graðanke da pokušaju da shvate važnost ove problematike i da pomognu našu zajednicku, liberalnu i ljudsku, borbu da regulišemo sve sfere društvenog života na najefikasniji nacin, slijedeci primjere vodecih i najrazvijenih zemalja.

Sapienti sat (lat.Pametnome dosta).

Ammar BORANCIC

Коментари

Популарни постови са овог блога

Intervju za časopis "Libero": Ko je Ammar, kojih se principa drži u poslu a kojih u životu i šta proučuje mladima?

Budućnost pripada odvažnima! (kolumna, ND Vijesti)

Kriminogeni i devijantni pojedinci postaju oličenje društva