Medjunarodno pravo / zajednica i Crna Gora (1910-2010)


“Zakon je za svakoga zakon …”
 (Valtazar Bogisic)

Crna Gora kroz povijest nije imala neki medjunarodno-pravni rilejsnsip (sto vele buksovci) no je to vecinom bio uticaj Rusije, nejde Francuske, Austrije isl.

Medjutim od proglasenja ustavne monarhije I kraljevine Crne Gore, pocetkom svjetskog rata ti odnosi postaju intezivniji.

Otalen I startuju grijesi medjunarodnog prava I zajednice prema nama, dakle:




Grijeh 1.



Pocetkom svjetskog rata Crna Gora se prva i bezuslovno usla (jedina koja je tako ad hoc upala) u taj sukob na stranu saveznika, uprkos dooobrim ponudama Austrije da ostane, maker, neutralna.


U rat se desava sto se desava, to je vec istorija, dolazi Mojkovacaka bitka (1916), Crna Gora drzi odstupnicu srpskoj vojsci koja ce je kasnije okupirati (sto takodjer racunam u grijehe, ali neo d strane medjunarodne zajednice, tako da nije sada tema) I ta bitka simbolicki oznacava kraj rata.

Crnogorski komitski pokret, dvije godine kasnije, oslobadja Crnu Goru, pa I djelove Hercegovine I Metohije od Austrougarske okupacione soldate, istovremeno, na njenu teritoriju upadaju saveznicke trupe I oslobadjaju Crnu Goru (!!??)

Jedina smo drzava koja se svrstala na stranu saveznika (pobjednika) I ratovala do zadnjega za ideal slobode tih saveznika, a prema kojoj se nakon rata ophodilo kao prema najvecem neprijatelju.

Tacnije, kao nagradu za saveznistvo mnoge zemlje su dobile drzavnost, Hrvatska, Albanija, Belgija itd.itsl., medjutim, Crna Gora gubi, tj. Nasilno joj se oduzima drzavnost, dok medjunarodna zajednica cuti I aminuje.

Saveznice prekidaju svaku vezu sa Kraljevskom Vladom I to je to …

Strasnu ulogu je tu odigrala licimjerna Francuska, svjedocanstvo o svemu se moze naci u odlicnoj knjizi prof. Serba rastodera “Uloga Francuske u nasilnoj aneksiji Crne Gore”.


Sramno !

Posljedice svega sto je uslijedilo osjecaju se po nasu domovinu I danas.




Grijeh 2.



Status quo je tako trajao godinama sve do novog oruzanog sukoba, otpocinje drugi svjetski rat.



Mucenica, Slobode vazda zeljna, Crna Gora, opet pokazuje da je ostala sto je vazda I bila.

Slavnog 13. jula 1941. Crnogorski ustanici I cio narod, fakticki preko noci, dizu ustanak i oslobadjau cijelu teritoriju svoje zemlje, opet zalazeci cak u teritorije susjeda.

U najvecem usponu fasista I nacista, kada je Evropa drhtala pred gvozdenom cizmom Hitlera I Benita, mala Crna Gora je bila smjela iskra koja je zapalila plamen slobode koji se razbuktao sirom kontinenta.



Medjutim, nakon svrsetka I ovog sukoba Crna Gora opet poslaje odstrijela meta medjunarodne zajednice I prava.

Dajuci joj statut federalne Republike smatraju svoj dug oduzenim, medjutim, Crnoj Gori se oduzima Metohija, Crnoj Gori se, onako hohstaplerski, oduzima I glavni grad I premijesta u nekakav, opet izvitopereni, Tito-grad, Crnoj Gori se, naposljetku, ostavlja komunisticki rezim na pleca, iako je narod ovdje, kao I one 1918e sam sebe oslobodio, ali to ti je kad oces tudjina za gospodara I kad “oni odozgo” nedaju.



Grijeh 3.



Dolaze “90e, sramne godine za sve, ali otom potom …

Nadziruci jahace apokalipse koji jure ka Blakanu (opet), Crnogorska Skupstina donosi rezoluciju koju salje (tada) Evropskoj Zajednici koja je ratifikuje.

Rezoluciju koja kaze dace u slucaju sukoba, ma kakvih, Crna Gora slijediti kasniji put Slovenije – neutralnost I nezavisnost (podsjecana radi, tada smo bili 5 mjeseci od clanstva u EU I bili bi, nakon raspada SFRJ njeni pravni nasljednici, samim tim I tih integracija u EU)



Medjutim, kao sto to (obicno) biva, medjunarodna zajednica, ponovo I ponovo, okrece nam ledja I ostavlja na vjetrometini Slobodana Milosevica I njegovih prvaka u endemskom im sportu – uvlacenje u prkno.



Crna Gora gubi jos 20 godina I biva resetana sankcijama, nacinalizmom iz regiona I svakakvim uzasima sa svih strana, naravno I izjednacavenjem od strane MZ sa okolnjim zlocincima.



Uprkos tome, mi I dalje bivamo odan saveznik slobode I Ujedinjenih Naroda, primamo talase I talase izbjeglica koje je Srbija odbila, Liberalni Savez Crne Gore jedini u regionu brani sve manjine I na sve nacine sprjecava sukobe I prodor daljeg sovinizma.



Ponovo smo zloupotrijebljeni I izigrani, ajde sto od svih, ali I od medjunarodnog faktora I prava. …



Grijeh 4.



Nakon svega, ovaj kamen slobodni Crnogorski trazio je samo suverenost svoju, ono sto nam po svim moralnim, istorijskim I pravnim aspektima pripada …



Ali… vec se moze predpostaviti ko tu mesetari I pravi probleme (osim pojedinih drzava susjeda)… tako je, Medjunarodna zajednica … he he.



Referendum nam je obecan 2001, zatim 2003, opet nije MZ dala, no sun as uvalili u, jedinstven u svijetu, amalgam zvani SCG, dje smo zivotarili par godina …



Velika dusa Crnogorska sve prasta, ajde, konacno je I Referendum dosao, 2006, 21. maj koji je sad avec svima nama u srcima I na listovima istorije slavne …



Dakle, Referendum, dje je po svim normama kvota vazda 50 % + 1 ….

 Premda smo po svemu u ocima medjunarodne zajednice bili jedinstveni (na nasu nesrecu vazda u negativnom kontekstu) bili smo I odje, nama je, zamislite, za pobjedu suverene opcije trebalo 55,5 %, dakle ostaje da je unionistima potrebno SAMO 44,5 % za pobjedu, DJE TO IMA NA SVIJET !!??



Dakle u samom starti smo bili u minusu od 11 odsto glasova, a 5,5 odsto nam je vise propisana kvota nego ikome ikada …



Jos jedan presedan je da je glas suverenista vrijedio, ne kao 1 glas, no kao 0,8 glasa, covjece, a unionista 1 glas kao 1,2 glasa ….. DA IMA NEKO IZNAD MEDJUNARODNE ZAJEDNICE MISLIM DA BI TO BILO PROMPTNO SANKCIONISANO …

To je par ekselan ZLOCIN …. Pravni suicid!



A ovaj nas Referendum je I za to, medjunarodno, pravo bio jedinstven, pozitivan slucaj, prva zemlja na svijetu koja je na taj nacin povrnula drzavu jeste Norveska 1905, na mirnom I civilizovanom Referendumu, bez puske I sablje, I nakon 101 godinu, druga na svijetu, jedina u okruzenju mirnim putem, na Referendumu, uz sve te nepravde, Crna Gora …

 Onda se i u sportu npr. Nije nama dozvoljavao plasman, cak 2008, recimo na Evropskom prvenstu, dje je Srbija slobodno ucestvovala, ali mi nijesmo mogli, ali neka ….



Mada je simpomaticno I to da je suverenisticka opcija pobijedila s ataman 55,7 %, kad pogledamo, listom sigurne, indipensite u procentima, tu je 43 % Crnogoraca, eto I da vi nijesu glasali za suverenost, racunajmo barem 37 % dakle, onda 11, 7 % Bosnjaka I Mulsimana, listom za suverenu, 5% Albanaca, listom za suverenu, 1,1% Hrvata, listom za suverenu, racunajmo I neki procenat Srba, eto barem 7%, racunajmo hiljade I hiljade iz dijaspore I prosta racunica, to je preko 60 % za Drzavu suverenu …

 To je vec neka druga tema, ali eto, cisto da spomenem I te mutne radnje medjunarodne zajednice, vazda na stetu Crne Gore!

Samarala su nas u zadnjih 100 godina kao nikoga na svijet, ne samo neki iz okruzenja, no I medjunarodno “pravo” I zajednica ali, Crna Gora se nije zalila ka sve zemlje iz komsiluka da je “cio svijet protiv nas, da je sve to zavjera ovoga I onoga, da vsi oce da nas uniste isl.”, Cran Gora se bori I borit ce se cojski I junacki, zbog predaka I potomaka, pa ko nam sto cinio, sebi na obraza, tako mu se I vrnulo !!!



Ammar Borancic



Коментари

Популарни постови са овог блога

"Osmansko poslanstvo i muslimani Crne Gore 1879-1912." izlaganje sa promocije knjige Matice crnogorske

Jevrem Brković- In Memoriam: Neka dođu po moju glavu, čekam ih u sred CG ili kako se čuva dostojanstvo u mračnim vremenima

SVE JE ISTO SAMO POGLAVLJA NEMA?