Reakcija: Slobodni pojedinci!



Reakcija na tekst Nikolić Predraga – “Milovi liberali” u Vijestima, 20. maja 2013.
Gotovo kao po običaju, uoči Dana nezavisnosti potegne se priča o liberalima. Ona je obično svijetla i puna emotivnih śećanja, no, izgleda da politika iźeda i plemenite emocije i sve se podređuje dnevno-političkom profiterstvu.  Što drugo zaključiti iz kolumne g. Nikolića, koji je uz to i član GO jedne stranke.

Da, ne daj bože, građani nijesu tako dobri poznavaoci političke situacije, laik bi pomislio da je g. Nikolić u najmanju ruku bio perjanica LSCG. Nikolić koji je “običnom ljušturom” nazvao prvu poslanicu LSCG Stanku Vučinić i njenog kolegu Ranka Đurđića, nekadašnju predśednicu Mladih LSCG, Dubravku Živanović, najsjajnije olimpijsko zlato Crne Gore i svijeta Andriju Popovića, nekadašnjeg lidera LSCG g. Živkovića i još niz, javnosti manje poznatih osoba, koji su osnivač, odbornici i poslanici nekašnjeg LSCG a danas Liberalne partije.
Besmisleno je dalje trošiti riječi na ovakav tekst ovog autora, ali je tužno shvatit na što je počela da liči politička borba u Crnoj Gori. Stoga ću samo podśetiti g. Nikolića da se ovi ljudi, pod istim imenom, barjakom i visoko uzdignuta dva prsta, nerijetko spoticani i pendrekom i ovakvim podmetačinama, već dvije decenije bore za ono u što vjeruju.  I to je znano i lako provjerljivo, isto kao što su provjerljive i biografije i “principijelnost” političkog okruženja  g. Nikolića.
Liberali su nepodmitljivi svjedoci svih minulih godina i liberali vrlo rado govore o njima, nemaju se čega stiđeti, jer naše političko nasljeđe počiva na jasnim i časnim principima i slobodarskoj borbi. I ja sam svjestan da, baš zato, to što mi postojimo ne čini srećnim ni vladajuće ni opozicione partije.
Naša istina će vazda trajati a naša politika istrajati jer je mi nosimo u svojim srcima.
Poruke koje liberali nose i jasno zastupaju i dalje su vrlo svježe i prijeko potrebne crnogorskom državnom, društvenom i političkom tkivu. Posebno ako smo svjesno da se naša domovina nalazi pred novim društveno-istorijskim raskršćima i promjenama, a liberali su vazda bili svjetionik takvih procesa.
Biti liberal ne znači samo politički stav, biti liberal je način života.
Kao liberali, ośećamo se i kao ljudi koji u svakome trenu mogu da kažu ono što misle.
Kao liberal, čovjek je u stanju da se bori za ono iskonsko ljudsko pravo: pravo na sreću. To je pravo koje pojedincu omogućava da uređuje život u skladu sa svojim željama i u kojima su njegove slobode i prava ograničene jedino istim tim slobodama i pravima drugoga čovjeka.
Kao liberali, nikada nećemo morati da se zapitamo zašto sloboda ne voli nas onoliko koliko mi nju.

Jer, biti liberal zna;i biti slobodan covjek!
Svjesni smo da se male, liberalane i progresivne snage svakog društva uvijek nalaze na vjetrometini između velikih i glomaznih blokova, ali mi smo spremni na borbu za naše ideje i mi nebi bili liberali kad i tu bitku nebi dobili!

„Svuđe su nam bistri vali, svakojako su nas zvali
,a bili smo i ostali,  Crnogorci – Liberali!“

Ammar Borančić, član GO Liberalne partije CG.

Коментари

Популарни постови са овог блога

"Osmansko poslanstvo i muslimani Crne Gore 1879-1912." izlaganje sa promocije knjige Matice crnogorske

Jevrem Brković- In Memoriam: Neka dođu po moju glavu, čekam ih u sred CG ili kako se čuva dostojanstvo u mračnim vremenima

SVE JE ISTO SAMO POGLAVLJA NEMA?